E PLURIBUS UNUM



E PLURIBUS UNUM Välkommen till min blogg! Här ventilerar jag mina tankar, framförallt om politik, men blandat med lite annat. Jag är övertygad socialdemokrat, hängiven Benficasupporter, galet Beatles-fan, stolt moster och mycket annat. Häng med!


2007-03-18

Grattis Mona! Nu är det upp till bevis!

Så var det klart, igår valde Socialdemokraterna formellt Mona Sahlin till sin nya partiledare efter Göran Persson som varmt tackades av kongressen på många roliga och fina sätt. Ända sedan Göran Persson på valnatten meddelade att han tänkte avgå har spekulationerna och åsikterna kring vem som är lämpligast att efterträda honom varit ett hett debattämne. Och det med all rätt. Socialdemokraterna är trots nationell valförlust Sveriges största parti, och vem som får förtroendet att leda partiet till valseger 2010 väcker naturligtvis känslor och funderingar hos många.

Till en början var Margot Wallström den klart hetaste och mest eftertraktade kandidaten till ordförandeposten. När det stod klart att hon inte tänkte kandidera var åsikterna mer splittrade. Förutom Mona Sahlin talades det om bland annat Pär Nuder, Tomas Bodström och Ulrica Messing. Men i ärlighetens namn kändes ingen av dessa så naturlig som Mona Sahlin. Nuder är en skicklig politiker men alldeles för grå, Bodström är väldigt omtyckt men kanske inte tillräckligt allmänpolitisk, och Messing var nog mer ett namn för att förtydliga kravet på en kvinnlig partiledare än något annat. Detta krav ställdes med höga röster, och i det finns en poäng. Socialdemokraterna som är ett feministsikt parti har aldrig tidigare haft en kvinnlig ordförande, så det börjar bli dags nu. Efter att ha gjort ett historiskt dåligt val måste det till nya krafttag för att orka möta de utmaningar man står inför. Nu, i en tid i opposition, ges ett gyllene tillfälle att fräscha upp partiet, både internt och attityden utåt. Därför behövs Mona Sahlin. En viktig sak att komma ihåg är dock att hon inte kan förändra strukturer och bilder på egen hand. Partiet blir inte nödvändigtvis mer jämställt eller feministiskt bara för att vi har valt en kvinnlig ordförande. Kampen för rättvisa och jämlikhet måste föras överallt och återspeglas i hela rörelsen. Mona Sahlin måste i första hand visa vad hon och det socialdemokratiska partiet går för och vill åstadkomma, inte vad skillnaderna är mellan en manlig och kvinnlig partiledare.

Mona Sahlins är en stark, kunnig och erfaren politiker som trots motgångar hållit sig kvar och avancerat i politiken. Hennes största styrka som också talar för att hon kommer att göra ett bra jobb i sin nya roll är framförallt hennes förmåga att lyssna och få folk att känna sig hörda. Trots en generellt ganska misslyckad integrationspolitik har hon gjort sig ett namn med positiv klang i denna politiska sfär därför att hon är lyhörd och har förståelse för människors problembild, framförallt gällande globaliseringens utmaningar och segregationen i vårt land.
Socialdemokraterna står likväl inför tuffa utmaningar. På den stora politiska arenan måste högerregeringens nedskärningar av välfärden och tryggheten i vardagen bemötas slagkraftigt. Det är farligt at tro att nästa val redan är vunnet, samtidigt som det är nu under mandatperioden valet ska vinnas i den bemärkelse att verkligheten ska belysas och bättre alternativ ska lyftas fram. Internt är också uppgiften tung. Förnyandet och uppfräschandet måste lyckas för att förtroendet ska återvinnas. Att efterträda Göran Perssons retoriskt starka ledarstil är inte heller en helt enkel uppgift. Mona Sahlin har många hinder att leda socialdemokratin över, och kraven är höga. Nu är det upp till bevis!

Till sist, grattis Mona! Och tack Göran Persson för allt, du kommer alltid att vara min statsminister!

3 kommentarer:

Anonym sa...

Amen. Bra skrivet!

Och grattis själv, Sodalitas fjärde kvinnliga ordförande! (jag var f.ö. den första mannen där ;-))

Teresa Carvalho sa...

Tack!

Markus Blomberg sa...

Tack så mycket för att jag fick komma. Det storslagna ligger i ditt initiativ. Hur många studieledare i Norrköping har bjudit in Malmöbor?

Sen hade jag det rent privat väldigt trevligt också. Härlig stad! =)

Kram //Markus