E PLURIBUS UNUM



E PLURIBUS UNUM Välkommen till min blogg! Här ventilerar jag mina tankar, framförallt om politik, men blandat med lite annat. Jag är övertygad socialdemokrat, hängiven Benficasupporter, galet Beatles-fan, stolt moster och mycket annat. Häng med!


2007-03-01

Hästgymnasiet

Debatten om hästgymnasiet i Norrköping har tagit fart den senaste veckan. Som ersättare i gymnasienämnden kan jag inte låta bli att lägga mig i. För er som inte känner till debatten kan jag kortsammanfatta det på följande vis: Ett företag har ansökt och fått klartecken från skolverket om att få starta ett fristående hästgymnsium i Norrköping (det finns redan idag en hästutbildning i regionen). Detta har kommunen överklagat. Därav ramaskriet. Det rör sig om en yrkesutbildning även om den ger behörighet till högskolan precis som andra yrkesutbildningar på gymnasienivå- än så länge. Vi vet ju att den borgerliga alliansen vill ta bort denna behörighet för yrkesutbildningar...

Vad debatten grundar sig i är inte ideologiska olikheter. It’s all about the money- det handlar helt enkelt om pengar. Denna hästutbildning kommer kosta närmare 155 000 kronor per elev och år, vilket kan jämföras med exempelvis Natur- och Samhällsvetenskapsprogrammet (NS) där motsvarande siffra är drygt 60 000 i runda slängar, eller Hotell- och restaurangprogrammet som hamnar i ca 80 000 kronorsklassen. Ett ännu tydligare exempel är kanske att jämföra med Fordonsprogrammet med inriktning transport (det dyraste programmet som Norrköpings kommun kan erbjuda) som kostar någonstans mellan 120 00 och 130 000 kr.

Inget program kommer i närheten av det nya hästgymnasiet. Ändå hävdas det att kostnadspriserna inte är hållbara! Skolverket har en riksprislista för varje gymnasieprogram, men det påverkar egentligen inte kommunens kostnader. Det nya hästgymnasiet beräknas de facto att kosta ca 155 000 kronor per elev och år. Dessutom bör tilläggas att man planerar att ta in så många som ca 60 elever per årskurs. Nu talar vi om riktigt stora pengar som mycket väl skulle kunna krossa Gymnasienämndens budget!
Därför säger vi nej, inte för att vi vill bråka med hästtjejerna som Anna Nyholm (oppositionsråd för moderaterna) påstår. När man har en budget måste man helt enkelt prioritera.

1 kommentar:

Anonym sa...

Jättebra med ett klargörande inlägg i denna hästdebatt!